FYSIOTERAPI
Jag börjar alltid med att titta på din hållning för att se om du lider av ex. skolios och för att se på din muskelbalans, dvs huruvida du kanske delvis har mycket spända och delvis förslappade muskler.
Det är viktigt att göra denna genomgång, för alla klienter har olika problem och olika förutsättningar. Den behandling jag utför baserar sig på vad du och din kropp behöver. Många gånger handlar det om att behandla spända mjukdelar som muskler, senor och bindväv (faskia-vävnad) för att du ska börja må bättre. Då muskelbalansen blir bättre förändras även hållningen.
Förutom olika typer av mjukdelsbehandling använder jag mig också av ultraljudsbehandling (djupvärme), töjningar av muskler och leder samt traktion det vill säga en slags töjning av t.ex nacken eller höftleden.
Jag erbjuder även TNS – behandling (transkutan nervstimulering) som är en smärtlindringsmetod via elstimulering av vissa så kallad triggerpunkter/akupunkturpunkter på kroppen.
Vid behov ger jag dig råd om lämpliga hemövningar som stretching, övningar för att stärka vissa muskler och olika motionstips.
Andningsövningar
Vi informeras mycket om vikten av träning och motion idag, och det är också centralt, men jag ser att det finns ett lika stort behov av att lära sig avslappning, stillhet och att finna inre ro. Andningen är central för att finna inre stillhet. Samtidigt är vi idag inte speciellt medvetna om hur vi andas utan tänker kanske att andningen ska sköta sig själv. Tyvärr är det inte så enkelt för din andningen påverkas direkt av hur du mår och blir dysfunktionell vid ex. ilska, stress, trötthet.
Vid behov kan vi gå igenom andningövningar och olika typer av avslappningsövningar (ex. muskulär avslappning, visualisering, enkla meditationsövningar) som passar dig. Att medvetet träna andning och avslappning är något som definitivt har betydelse för att uppnå en bättre balans i livet.